Når Sølvguttenes vakre stemmer synger julen inn på julaften samles familier over det ganske land til årets julemiddag. Akkurat hva som står på bordet denne kvelden er bestemt ut fra årelange tradisjoner, geografisk tilknytning og hemmelige familieoppskrifter. Felles for alle de forskjellige julemiddagene er at det hviler et visst press på den som står på kjøkkenet akkurat denne dagen – det må helst være “perfekt” og akkurat som året før.

“Alle” spiser ribbe til jul

Ifølge en rapport publisert av matprat.no i 2010 er ribbe med sprø svor den foretrukne julemiddagen hos 53 % av norske familier. I en annen artikkel på ABC Nyheter påstår kun 35 % at ribbe er julens favorittmiddag, men de har det likevel fordi det er tradisjon.

Når den store kvelden nærmer seg starter familiens kokk sin søken etter den idiotsikre metoden som kan garantere sprø svor på ribba. Det finnes til og med et nødnummer, den såkalte “ribbetelefonen”, hvor man kan ringe og få råd i siste liten.

Vi har spurt matblogger og selverklært matnerd Olav Birkeland, a.k.a. Hobbykokken, om å dele sine tips. Olav har skrevet et langt og grundig innlegg om hvordan best lage ribbe til jul og han har ikke mindre enn 6 (!) forskjellige framgangsmåter for å oppnå ønsket resultat: En svor så sprø at selv naboene kan høre den knase. Olavs løsning er superenkel og noe alle har hjemme: salt!

Salt er det hemmelige våpenet

Vi spurte Olav hva han mener er den klassiske feilen “alle” gjør når de skal steke ribbe til jul?

– Ujevn fordeling av salt! Svoren trenger salt for å bli skikkelig sprø. Uvitenhet kan også være et problem. Noen dropper å salte i forkant fordi de tenker at det kun fungerer som en smaksforsterker. Men når det kommer til å få sprø svor har salt en unik kjemisk funksjon og uten salt kan du simpelthen ikke lykkes, sier Olav.

– Salt bryter ned bindevevet i svoren, samtidig som det fanger luft og fuktighet. Når svoren varmes opp utvider denne fuktigheten seg og begynner til slutt å fordampe og skaper bobler i overflaten. Til slutt tørker den høye varmen ut boblene og resultatet blir knasende sprø svor.

Hva er ditt beste tips til å lykkes med ribbe og sprø svor til julemiddagen?

– Jeg foretrekker alltid å legge ribba i saltlake i 1-2 dager før den skal stekes. Saltlaken lages med 3 % salt oppløst i vann og skal dekke hele ribben. Jeg pleier også å tilsette litt natron for å hjelpe saltet med den kjemiske reaksjonen. Denne metoden sikrer jevn fordeling av salt, som igjen sikrer jevnt sprø svor. Det er i grunnen det samme som å gni salt rett på svoren og så steke ribba med svorsiden ned i litt vann, for deretter å snu det sleipe og glovarme kjøttstykket rundt med stor fare for å få fett og kjøttkraft utover hele deg og finstasen.

crispy crackling
Sprø svor til jul. Foto: Olav Birkeland/hobbykokken.no

Hvordan redde julemiddagen

Hvordan kan du redde julemiddagen fra total fiasko dersom du likevel (selv etter alt dette) klarer å få seig svor?

– Dersom du bruker saltlake er det scenariet høyst usannsynlig! Men om du er helt på viddene, dersom du kanskje glemte å salte, så kan du skjære av svoren etter at ribben er ferdig stekt. Del svoren i mindre biter og friter i nøytral olje på ca 180 grader Celsius. Dette gir faktisk veldig sprø og fin svor til julemiddagen og jeg kan absolutt anbefale å benytte denne metoden med vilje. Sprøere svor skal du lete lenge etter!

– Dersom du kun har noen små områder som ikke er blitt sprø, kan du bruke en gassbrenner til å “fyre opp” svoren til perfekt resultat.

– Vær bare klar over at varmen fra en gassbrenner er nærmere 1000 grader Celcius, så være forsiktig og følg nøye med hva du gjør, avslutter Olav.

Der har du det, altså: Alt du trenger til å lage perfekt sprø svor til jul er salt. Og kanskje en gassbrenner… Lykke til!

Kilder:
matprat.no

ABC Nyheter
Hegnar.no
hobbykokken.no

Foto: Olav Birkeland/hobbykokken.no