Sannsynligheten for at du har smakt tiramisu minst én gang i livet er overhengende stor. Og har du spist tiramisu mer enn én gang er det også veldig sannsynlig at du har hatt gode og dårlige opplevelser. Grunnen er enkel: tiramisu er en klassisk italiensk dessert som kanskje ikke er så tradisjonell som du kanskje tror. Alle har det på menyen, men bare noe få bruker energi og kunnskap i å lage en god versjon. Derfor er det kort vei fra suksess til tragedie når det kommer til tiramisu.

Tiramisu – den ekte italienske desserten

Tiramisu cake

Det er muligens mer korrekt å kalle tiramisu “ekte” enn “klassisk” italiensk. Det viser seg nemlig at tiramisu ikke eksisterte før 60-tallet. Ifølge flere artikler på internett nevnes hverken ordet eller oppskriften noe sted før siste halvdel av det 20 århundre.

Det sies at tiramisu kommer fra Treviso i Nord-Italia, navngitt etter oppfinnerens pikenavn. Selve ordet betyr “løft meg opp” eller “plukk meg opp” eller noe lignende. Ironisk nok er det kanskje den stikk motsatte følelsen du har etter å ha spist en tiramisu. Den er jo ganske mektig…

Kaffe, krem og sprit i perfekt harmoni

Tiramisu er laget med noen få viktige ingredienser. De søte og tørre fingerkjeksene som kalles “ladyfingers” er alfa og omega. Kjeksene dyppes først i espresso. Deretter kommer et lag med krem av pisket egg og mascarpone. Og til slutt toppes desserten med et dryss kakaopulver eller revet sjokolade. Alkohol var aldri en del av den originale oppskriften, men vi kan ikke nekte for at en liten dasj marsala, rom eller brandy gjør at det blir en fin balanse i smaken.

For at det hele skal bli perfekt bør desserten stå kjølig i 6-8 timer. Dermed får lagene tid til å “sette seg” og smakene kan smelte sammen på aller beste måte. Og det er i grunnen alt som skal til. Så enkelt, og likevel så vanskelig.

Som med de fleste gode oppskrifter finnes det omtrent like mange versjoner som det finnes kokker og glade amatører. Variasjoner med og uten alkohol, eggeplomme eller eggehviter eller begge, med og uten frukt, forskjellige kjekstyper, ulike toppinger – mulighetene er endeløse. Men selv om smaken blir helt konge er det ikke dermed sagt at resultatet er så klassisk at det gjør noe.

tiramisu cake

På Gastropuben på Kick er tiramisu del av à la carte-menyen. Vi server den mer som en kake enn en tradisjonell “pudding”. Bortsett fra dét er det stort klassiske ingredienser: masse sterk kaffe, kakao av god kvalitet, nydelig krem, ingen alkohol og ikke en eneste “soggy” fingerkjeks i sikte. Dette er en av de virkelig gode tiramisuene, laget med kjærlighet og respekt til klassikeren og dens opphav.

Fristet?

Prøv vår Gastro Meny – bestill bord nå!

Teamet på Gastropuben på Kick jobber kontinuerlig med å utvikle og finpusse på detaljene slik at våre gjester kan nyte det aller beste fra kjøkkenet vårt. Litt forandring og utvikling fryder både nye og gamle gjester og denne høsten har vi en helt ny à la carte meny. Det er ingen grunn til panikk altså, for selv om menyen forandrer seg serverer vi fremdeles det samme: god kunnskap, solid håndverk og ekte kjærlighet til god mat.

Kilder:
The Guardian
Wikipedia